Enköping med och skapar handbollsfeber!

Glen Solberg & Martin Boquist. Bild: SHF

Handboll: Martin Boquist som är boendes och verksam i Enköpings HF har fått en drömstart på året som assisterande förbundskapten.

– Det känns bra och vi är nöjda med vad vi presterat så här långt, medger Martin.

Året inledes med VM i Egypten 13-31 januari och Sverige gick in i mästerskapet med ett i stort sett helt nytt lag. Sju ordinarie spelare lämnade återbud inför VM. Niclas Ekberg, Lukas Nilsson och Linus Arnesson nobbade. Mikael Appelgren, Jesper Nielsen och Simon Jeppsson åberopade skador och Andreas Nilsson petades, när han inte skrev under på Solbergs & Martins premisser.

– Vi fick med oss en hel del nya spelare som under tid varit på tillväxt och vi fick en otroligt bra utväxling på dessa killar. Men det som absolut var den viktigaste delen i framgången var att vi kom till mästerskapet med en frisk trupp och bra konkurrens i truppen.

Det startade bra och Sverige tog sig vidare från gruppspel och sedan väntade Qatar i kvartsfinalen. Det blev en munsbit för det nya Sverige som vann med klara 35-23 och nu väntade giganten Frankrike i semifinal.

Det var inget som tycktes kunna stoppa Sverige nu och när man vann semin med klara 32-26 så var det Danmark som väntade i finalen.

I finalen så var det tight och ovisst länge, men tillslut så var det ändå Danmark som gick vinnande ur striden med 2 ynka bollar.

– Det var ett bra mästerskap och vi fick det mesta att stämma i både spelet med och utan boll.

Kan du sätta fingret på vad som var skillnaden mot tidigare i spelet och prestationen?

– Jag har varit med sedan 2016 och egentligen har vi inte ändrat så mycket i spelet. Det handlar om att vi fått in de här spelarna med Felix Claar, Jonathan Carlsbogård, Linus Persson mfl. som är tvåvägsspelare och gör att vi slipper byten anfall och försvar. Det gav och ger oss fler enkla mål i kontringsspelet.

Du själv ser ut att ha en större roll nu än i tidigare mästerskap?

– Det stora skillnaden är i matchtillfället där jag har fått mer ansvar och det gillar jag verkligen. Det har varit bra tidigare också, men jag tycker om att vara mer delaktig i just tävlandet.

Efter framgången i Egypten och silvret satte Sverige och Martin siktet på OS-kvalet som gick av stapeln 12-14 mars i Tyskland (Berlin). Där fortsatte Sverige att imponera. Och efter tre matcher på tre dagar mot Tyskland, Algeriet och Slovenien så stod klart att Sverige är gruppsegrare och spelar OS i sommar.

– Skönt att vi kunde hålla ihop det med så tufft matchschema och återigen så var det friska spelare och en bra och konkurrenskraftig trupp som var grunden.

Vad händer nu?

– Vi skall sätta oss i dagarna och dra upp riktlinjerna för hur vi skall lägga upp våra förberedelser inför OS. Det är en svår balans då bla. Bundesliga slutar i slutet av juni. Men vi skall nog hitta ett bra program för att komma så bra förberedda som möjligt. Det ligger ju även fortsatt EM-kvalspel i slutet av april och början på maj som skall förberedas där vi möter Rumänien (27/4), Montenegro (30/4) och Kosovo (2/5), avslutar Martin.

Fakta: Martin Boquist
Assisterande förbundskapten A-landslag herrar.
Tränare: Enköpings HF
Bor: Enköping
Moderklubb: HP Warta (Göteborg)
Proffs: THW Kiel, FC Köpenhamn.
Landskamper: 259
SM-Guld: 3

Lämna ett svar