En succésäsong är över!

Foto: Kent Lundqvist

Succésäsong – Elsa Teverud från Enköping tillsammans med Kopar & Biða är Världsmästare och 5 gånger Svenskmästare säsongen 2019!

Succésäsong! På något annat sätt kan man inte beskriva säsongen för ekipagen! Att det skulle bli just häst och ridning var egentligen ingen fråga. Elsa tränar och rider sina hästar på Stall Tängby som tillhört familjen i många generationer.

– Jag har bott här på gården sedan jag var nyfödd och så snart jag kunde gå så blev det att rida, skrattar Elsa.

Foto: Kent Lundqvist

Elsa har under sin uppväxt provat andra aktiviteter, men kom ganska snart fram till att det var häst och inget annat som hon ville ha som aktivitet och hobby.

– Jag har som många andra provat annat som handboll mm… Men jag valde varje helg ändå att rida istället för att spela match, så det blev ganska snart så att jag valde bort allt annat som min kompisar höll på med och fokuserade på häst.

Det var som 14-åring Elsa startade sin egentliga Elitkarriär som ryttare och två år senare så var hon med i landslaget för första gången.

– Ja det var en härlig känsla. Det är ju ca:50 ryttare som är på den nivån som krävs av alla som rider tävlingar, men bara fem kommer med i landslaget, så det var och är stort att få komma med och representera sitt land och framför allt i så hård konkurrens som det är i den här sporten.

Foto: Kent Lundqvist

Sitt första VM red Elsa som 19-åring (2017) i Holland med det stora målet har alltid varit VM 2019.

– Ja det har varit mitt långsiktiga mål sedan jag var liten. Berlin 2019 för att det är en fantastisk arena och att det är mitt sista år som Young Rider. Det har varit en fantastisk resa med hårt arbete och mycket slit för att få det att fungera.

Det hårda arbetet resulterade i tre VM medaljer i Berlin med ett Guld i kombinationen som kronan på verket.

– Jag är så stolt över mig själv och Kopar som jag red under VM. Det klaffade med allt och vi hade lagt en bra planering och hade ett bra upplägg för hur vi skulle agera före och under tävlingarna. Det var ju en lång resa ned till Berlin så vi var på plats långt innan för att Kopar skull återhämta sig från resan och att vi skulle hinna känna på atmosfär och få allt det övriga på plats.

När tävlingarna väl var igång var det många faktorer som avgjorde till Elsa & Kopars fördel. Det var inte bara den otroligt goda fysiken och den mentala styrkan på ekipaget som fällde ett stort avgörande för framgångarna.

– Vi kände oss väl förberedda jag och Kopar. Vi hade gjort vårt jobb inför VM med långsiktig fysträning på mig som ryttare och även mentalträning. Jag visste att jag inte missat något, tränat hårt i regn och skur och tagit de där extra meterna på löpbandet och när det tagit emot så har jag bara tänkt – Det är nu jag vinner VM guld om jag jobbar lite till och tar de där extra stegen! På plats så hade jag med min syster Emelie Eriksson som var en stor del i våra framgångar. Hon skötte allt runt omkring med hästen och allt jag behövde för att lyckas och så jag kunde fokusera på tävlandet.

Foto: Kent Lundqvist

Att Elsa är en Elitidrottare av allra högsta rang bevisar VM guldet, men också hur hon är som person med den där inställningen till det hon gör som bara en vinnare har.

– Jag gillar att vara bäst och vill vara det. Vet att det kostar och är villig att betala det priset för att lyckas i allt jag gör. Drivkraften är att jag vill vinna. Min styrka ligger på det mentala planet, viljan att högprestera och jag lämnar inget åt slumpen oavsett vad det handlar om i min planering,träning och tävlandet.

Foto: Kent Lundqvist

Nu var det inte en dans på rosor för Elsa inför VM ridningen i Berlin. Kort innan avresa så blev hennes in-kvalade häst Biða skadad och det normala är att man då inte får åka.

– Ja det var lite oroligt där ett tag. Man kvalar in som ett ekipage och om en av oss inte kan delta så brukar man normalt ta in det ekipage som står som reserv. Men vi gav oss inte och det gick många samtal till landslagsledningen och landslagsveterinären om att jag skulle åka med Kopar i stället och dagen innan avresa så fick vi okey. Kanske inte de bästa förutsättningarna, men vi gillade läget, taggade till och körde.

Resultatet blev ju ”som sagt” en stor succé! Elsa vann kombinationsguldet i femgång för young rider med Kopar på poängen 18,99, silverplats i femgång för young rider efter en fin ritt som slutade på poängen 6,64 och brons i stilpass för young rider på den totala poängen 6,59. Men efterspelet blev lite av en överraskning för henne.

Foto: Kent Lundqvist

– Ja, det blev tomt på något sätt som inte går att beskriva. Jag har ju uppnått mitt mål och nu är jag senior. En konstig känsla som gör det svårt för mig att hantera på många sätt. Hur skall jag gå vidare? Jag är som världsmästare direktkvalificerad till VM 2021 i Danmark vilket är en lättnadskänsla, men det lämnar också en del svåra beslut att ta, som har jag rätt häst för den utmaningen? Skall jag sälja min bästa kompis för att hitta en bättre eller skall jag chansa på att Kopar har det som krävs för att lyckas? Ja, det får 2019/20 avgöra, avslutar Världsmästaren – Elsa Teverud.

Fakta Elsa:

Foto: Kent Lundqvist

Världsmästare
Född: 1998
Bor: Enköping
Stall: Tängby
Tävlar: Tölt – 5gång – Passgrenar
Jobbar: Personlig tränare på ett gym i Enköping
Säsongen 2019: VM Guld, VM silver, VM brons, 5 SM Guld.
Förebilder: Tränaren – Erlingur, Kjell Enhager mfl…

Fakta Kopar:

Foto: Kent Lundqvist

Världsmästare
Född: 2006
Födelseland: Island
Sverige/ Stall Tängby: 2014

Lämna ett svar