En kvalplats är säkrad efter en femetta på Fanna IP!

Foto: Kent Lundqvist

Tabellettan Fanna BK säkrade ”minst” en kvalplats till div.2 genom att hemmabesegra nästjumbon Brottby SK i den 17:e omgången av Herrtrean.

Med fem omgångar kvar att spela och 15 poäng att tävla om har FBK ”som sämst” säkrat en kvalplats till div.2 efter att ha hemmabesegrat BSK. Det är 17 poängs marginal ned till tabelltrean Värtans IF och BKV Norrtälje!

Det var inget snack om vart segern skulle gå när tabellettan FBK ställdes hemma mot BSK som jagar ett nytt kontrakt i Herrtrean.

– Det är alltid svårt att spela mot ett desperat lag som BSK, dom jagar ett nytt kontrakt och vi skall bara vinna enligt alla experter, säger FBK-tränaren Alexander Alan.

Det var dock inget snack! FBK kom ut och tog tag i taktpinnen omgående. På en frispark i den 2:a matchminuten så gör backresen Jesse Singh 1-0 för hemmalaget.

Foto: Kent Lundqvist

Efter det så var det ohyggligt mycket FBK som radar upp chanser och det kunde varit stora siffror tidigt där bland annat Michael Tuhkanen har ett friläge som gästernas målvakt – Joakim Andersson räddar.

Det kanske går lite för enkelt för med 20 minuter spelat så slarvar FBK i uppbyggnadsspelet och spelet vänder. Bollen kommer ut på högerkanten och sätts in på mål där André Grésillon fångar upp en retur och kan trycka in en billig kvitteringen till 1-1 i öppet mål.

Foto: Kent Lundqvist

Visst det kan diskuteras huruvida det var en hands i målsituationen, men kvarstår gör att upprinnelsen till målet var ett bedrövligt agerande av FBK. Det kostar på i spelet och nu blir FBK plottriga och omständliga under en sekvens i matchen och det ser i ärlighetens namn inte bra ut alls.

– Jag blev inte orolig, men det var riktigt onödigt att sätta oss i den situationen, medger FBK-tränaren.

Med halvtimmen spelad så får FBK ordning på maskinen igen och som så många gånger förr är det spelgeniet och eleganten – Leonardo Scienza som river igång det hela. Med en läcker vickning sätter han Tuhkanen i läge, men Andersson räddar till en resultatlös hörna.

Foto: Kent Lundqvist

FBK har skapat tillräckligt i halvleken för att vara i klar ledning, men det skulle ta ända till slutskedet av de första 45 minuterna innan det lossnar med målskyttet. I den 39:e minuten då FBK ställer om blixtsnabbt via Jakob Smedlof som hittar Scienza och han snurrar upp ett gäng försvarare och trycker snyggt och prydligt in 2-1 för hemmalaget.

Foto: Kent Lundqvist

Precis innan halvtidsvilan så bjuder FBK på ett snyggt kombinationsspel som resulterar. Thukanen hittar Smedlof i boxen med ett elegant pass som avslutar bra och tvingar Andersson till en krävande parad, men på returen trycker Marcelo Oliviera in 3-1.

Foto: Kent Lundqvist

– Varför skall vi missa så mycket som vi gör, säger FBK-tränaren och skakar på huvudet. Det är bra spel till det sista avgörande momentet, här behöver vi bli tydligare och mer distinkta.

FBK kommer ut starkt i den andra halvleken mot ett slitet BSK som får slita ont för att försvara sig. Det hjälper dock inte för med knappa timmen spelad så kommer matchens snyggaste mål. Det är Thukanen som tar sig in centralt från sin vänsterkant och bombar upp bollen i krysset till 4-1.

Foto: Kent Lundqvist

Matchen är såklart stängd, låst och över. Men hemmalaget fortsätter att skapa klara målchanser och missa dem. Jag räknar till 5 rena målchanser i offensiv box som hemmalaget missar innan inbytte Michael Honorato gör som Thukanen, inga krusiduller – pang upp i taket bakom Andersson till 5-1 vilket stod sig matchtiden ut.

Foto: Kent Lundqvist

– Vi blir lite bekväma i de avgörande momenten och missar alldeles för mycket, men det är en skön och rättvis seger, konstaterar FBK-tränaren.

Vad talar för att ni inte skall vinna serien?

– Känslan är att det är vi mot oss själva som det ser ut just nu. Vi behöver fortsatt vara ödmjuka inför kommande uppgifter och att vi jobbar på som vi skall med utvecklingen av truppen. Vi förfogar över en bred och bra trupp som gör att det känns stabilt inför avslutningen som skall bli spännande, avslutar FBK-tränaren Alexander Alan.

Fanna BK – Brottby SK 5-1 (3-1)

Mål, 1-0 (2) Jesse Singh, 1-1 (20) André Grésillon, 2-1 (39) Leonardo Scienza, 3-1 (45) Marcelo Oliviera, 4-1 (58) Michael Tuhkanen, 5-1 (81) Michael Honorato.

Varningar: 1-1
Publik: 222

Spelarbetyg FBK:


Michael Tuhkanen


Niklas Haeger/Leonardo Scienza


Pedro Eller

Lämna ett svar