En Allsvensk säsong där allt såg ut att kunna hända går mot en odramatisk upplösning

Den Allsvenska fotbollssäsongen 2020 har varit annorlunda på mer än ett sätt. Inte nog med att säsongsstarten fick flyttas fram och matcherna har genomförts utan publik, de sportsliga resultaten har dessutom överraskat rejält – åtminstone i inledningen av säsongen.

Tidigt in på säsongen var det flertalet favoriter som tappade fotfäste i toppenstriden och ett par storlag har till och med harvat i botten av tabellen under en lång tid. I takt med att vi närmar oss upploppet av säsongen så börjar dock de 16 lagen att cementera sina positioner i allt högre utsträckning, och riskerna för en tämligen odramatisk avslutning ser allt mer sannolik ut.

Titelstriden så gott som över

Under fjolårssäsongen såg vi en sällan skådad dramatik i kampen om SM-guldet, då flertalet lag var involverade hela vägen fram till sista omgången. En upprepning av det tycks vi dessvärre inte få uppleva i år. Sedan några omgångar tillbaka har nämligen Malmö FF tagit ett allt stadigare grepp om sin position överst i årets Allsvenska tabell, och i praktiken känns det otroligt att något av de jagande lagen ska kunna utmana på allvar. Det ska onekligen till någonting osannolikt för att den skånska suveränen inte ska få lyfta Lennart Johanssons pokal för sjunde gången under 2000-talet.

Malmö inledde visserligen säsongen med några tveksamma resultat samtidigt som IFK Norrköping gick otroligt starkt. Sedan dess har dock Malmö gått från klarhet till klarhet och i dagsläget ser man ut att ha skaffat sig ett ointagligt försprång framför de tre närmast jagande lagen, Häcken, Norrköping och Elfsborg.

Storlagen inte helt säkra i botten av tabellen

Något som få hade räknat med inför säsongen var att de två storlagen AIK och IFK Göteborg skulle vara inblandade i bottenstriden. Båda lagen har dansat farligt nära kval- och nedflyttningsplatserna under många omgångar, vilket bland annat ledde till att både AIKs tränare Rikard Norling och Göteborgs tränare Poya Asbaghi fick sparken tidigare under säsongen.

De senaste omgångarna ser lagen dock ut att ha ryckt upp sig en aning och skapat en liten lucka ned till de tre bottenlagen Falkenberg, Kalmar och Helsingborg. Falkenbergs och Kalmars öde ser allt mörkare ut, men Helsingborg har fortfarande häng på AIK och framför allt IFK Göteborg framför sig. Så, även om mycket tyder på att de två storlagen kommer att klara sig kvar i Allsvenskan, så kan de inte pusta ut riktigt än.

Spänningen finns i kampen om Europaspel

Sluttampen av säsongen är dock inte helt utan spänning. Bakom Malmö i toppen av tabellen lever nämligen kampen om de två kvalplatserna för Europaspel i allra högsta grad. I skrivande stund är det IFK Norrköping som sitter på den sista platsen, men bakom sig har man fyra lag inom tre poäng. Bland dessa hittar vi fjolårsvinnaren Djurgården och en av förhandsfavoriterna, Hammarby, men även de två uppstickarna Elfsborg och Sirius.

Avslutningen på den Allsvenska säsongen 2020 ser alltså ut att bli mindre dramatisk än vad många hade hoppats på och trott, men all spänning är för den sakens skull inte bortblåst. Visst liv finns exempelvis fortfarande i bottenstriden och i jakten på Europaspel så lever kampen som sagt i allra högsta grad.

Lämna ett svar