EM i fotboll 2020 – det här vill du veta

Fotbolls EM 2020 (eller EURO 2020) är den 16:e turneringen av sitt slag.

I år kommer nämligen EM att äga rum i tolv olika länder mellan den 12 juni och 12 juli. Tidigare har EM skett i ett eller två länder men nu har man valt att hålla det runt om i Europa. Detta på grund av att turneringen firar 60 år.

De städer som kommer att agera värdar för EM är London, München, Rom, Baku, Saint Petersburg, Bukarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapest, Glasgow och Köpenhamn.

En annan sak som skiljer EURO 2020 mot tidigare år är att det inte finns några automatiska kvalifikationer. Alla länder måste gå igenom kvalificeringen för att ta del av turneringen. Dessutom är detta det första EM där man kommer att använda sig av så kallat “video assistant referee system”, vilket innebär att domarna får ta hjälp av inspelningar från matchen för att bedöma svåra situationer.

Under turneringen kommer det också att bli högre tryck på spelbolagen, när allt fler spelare väljer att engagera sig. Om du själv letar efter en aktör att vända dig till kan du följa länken för att hitta ett spelbolag med casinobonusar och smidiga tekniska lösningar. Där kan man också läsa omdömen om de olika spelsajterna och få en snabb inblick i hur deras utbud ser ut och fungerar.

Lagen som spelar

Just nu är det 20 länder som har kvalificerat sig till turneringen: Turkiet, Italien, Wales, Schweiz, Danmark, Finland, Belgien, Ryssland, Holland, Ukraina, Österrike, England, Kroatien, Tjeckien, Spanien, Sverige, Polen, Portugal, Frankrike och Tyskland.

Det kommer därtill att tillkomma fyra länder efter UEFA Europa League-slutspelet som sker i mars 2020.

Här spelas matcherna

De lag som har kvalificerat sig delas in i sex olika grupper. Sedan går de som kommer etta och tvåa i varje grupp vidare till slutspel tillsammans med de fyra länder som varit bästa treor.

Nedan ser du var de olika grupperna kommer att spela sina matcher:

  • Grupp A: Italien (Olympiastadion i Rom) och i Azerbajdzjan (Olympic Stadium, Baku).
  • Grupp B: Ryssland (Zenit Arena, St Petersburg), Danmark (Parken, Köpenhamn).
  • Grupp C: Nederländerna (Johan Cruijff Arena, Amsterdam), Rumänien (Arena Nationala, Bukarest)
  • Grupp D: England (Wembley, London), Skottland (Hampden Park, Glasgow)
  • Grupp E: Spanien (Estadio de San Mamés, Bilbao), Irland (Dublin Arena, Dublin)
  • Grupp F: Tyskland (Allianz Arena, München), Ungern (Puskás Aréna, Budapest).

De flesta kommer så klart att följa den stora fotbollsfesten på TV och läsa om sporten på nätet men varför inte passa på att faktiskt kombinera festligheterna med en rejäl semester? Nu när EM ändå hålls i stora delar av Europa kan en tur till de olika fotbollsnationerna var ett utmärkt sätt att utforska vår anrika kontinent. I dagsläget behöver man vända sig till andrahandssäljare för att skaffa biljetter till EM 2020 då det inte längre går att göra detta direkt hos UEFA.

För de som väljer att följa EM via TV så kan det redan nu vara bra att veta att TV4, C More och SVT kommer att delar på sändningsrättigheterna. På så vis slipper man råka ut för några otrevliga överraskningar när det är dags för avspark.

Lottning avgör plats

Vilka spelorter som Sverige kan komma att hamna på avgörs genom lottning. Denna lottning sker den 30 november, klockan 18:00 i Bukarest, Rumänien. Då kommer de 24 lag som har kvalificerat sig att delas upp i fyra olika seedningsgrupper, med sex nationer i varje. Det enligt följande:

  • Grupp 1: Belgien, Italien, England, Tyskland, Spanien, Ukraina.
  • Grupp 2: Frankrike, Polen, Schweiz, Kroatien, Nederländerna, Ryssland.
  • Grupp 3: Portugal, Turkiet, Danmark, Österrike, Sverige, Tjeckien.
  • Grupp 4: Wales, Finland samt fyra vinnare från Nations League.

Seedningen avgörs med hänsyn till lite olika faktorer. Bland annat är det slutgiltigt placering i kvalet, antal poäng, målskillnad, antal gjorda mål samt antal gjorda mål på bortaplan.

Ser du fram emot fotbolls-EM 2020?

Lämna ett svar