EHF vidare i USM!

Foto: Kent Lundqvist

Enköpings damjuniorer i handboll tog sig vidare direkt till steg 3 i USM handbollen.

Efter en stark helg i Idrottshuset så är EHF vidare direkt till steg 3 i USM vilket får anses vara ett bra resultat.

– Ja, vi hade som mål att ta oss till steg 3, men det kunde ha varit via kvalspel i steg 2 också, men nu gick vi direkt och vi är supernöjda med helgen, menar EHF-tränaren Thomas Maurd.

I gruppspelet ställdes EHF mot HK Lidköping, HK Farmen (Lugi) och IFK Nyköping som EHF ställdes mot i första matchen av gruppspelet.

Det blev en jämn och nervös inledning på matchen och det var 8-8 med knappa 20 minuter spelat. Då tar EHF en välbehövlig timeout.

– Det var påtagligt nervöst och vi hittade inte rätt i spelet. Jag kände mig tvungen att markera att det var dags att höja sig i alla moment i matchen, berättar Maurd.

Foto: Kent Lundqvist

Det blev en bra respons och EHF kunde göra 4-0 innan halvtidsvilan. Med ledning 12-8 in i den andra kändes matchen ganska avgjord. Det var en fyramålsledning som höll fram till dryga halvtimmen spelad av matchen, då kom det avgörande rycket. EHF gick ifrån 13-9 till ledning med 18-10 och matchen var över.

– Skön start såklart och vi fick spela av oss nerverna och ta en viktig seger för fortsättningen, menar Maurd.

EHF – IFK Nyköping 24-13 (12-8)
Målskyttar EHF: Kajsa Pihl 8, Vendela Tapper 6, Amelie Tapper 3, Sandra Åkerman 3, Alice Askebro 2, Josefine Åkerblom, Tilda Karlberg.
Matchens lirare: Kajsa Pihl.

I den andra matchen så ställdes EHF mot favoriten i gruppen som hade som kom med ambitionen att vinna gruppen och ta sig vidare i USM till som sämst steg 4.

– Ja, på förhand den svåraste matchen och vi såg fram emot att få se vad vi räckte till med tanke på vår korta förberedelse med två veckors träning ihop som lag, berättar EHF-tränaren.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle bli en tight och jämn inledning på matchen fram till ställningen 3-3 och knappa 10 minuter spelat. Sedan kom en bra sekvens för EHF som gör ett miniryck och tar sig fram till ledning med 7-3 anförda av unge Amelie Tapper. Avslutningen av halvleken blir mer trevande vilket gör att Farmen kan närma sig något i målprotokollet och vi har ledning med ”bara” 9-7” i halvtidsvilan.

– En bra start på matchen där vi står upp bra och spelar ut, men tyvärr så slarvar vi en del i slutet av halvleken vilket gör att dem kan komma tillbaka igen, menar Maurd.

Den andra halvleken blir bra för EHF som anförda av Kajsa Pihl gör 4-0 på Farmen och leder med 13-7 efter knappa 10 minuter spelat. Då får EHF lite av gummiarm och tappar initiativet vilket gör att Farmen kan knapra in tre raka mål och det är 13-10 med dryga 10 minuter kvar av matchen.

Foto: Kent Lundqvist

EHF tar då en timeout och lugnar sitt lag, vilket får effekt då man får stopp på det negativa målflödet. Matchen slutar med seger för EHF med 16-12 vilket betyder att man redan innan sista gruppspelsmatchen är klara för avancemang till steg 3.

– Oj, vilken skön seger. Deras tränare tackade för lektionen efter matchen och det får man vara stolt över, menar Maurd. Vi vinner matchen för att vi står så bra i defensiven.

EHF – HK Farmen 16-12 (9-7)
Målskyttar EHF: Kajsa Pihl 4, Alice Askebro 4, Amelie Tapper 3, Vendela Tapper 2, Sandra Åkerman, Tilda Karlberg, Lovisa Wigh.
Matchens lirare: Vendela Tapper.

Nu väntade en gruppfinal mot HK Lidköping. Matchen börjar övertygande för EHF som ganska omgående kopplar greppet och är i ledning med 5-2. Sedan svajar spelet betänkligt och lagen byter mål med varandra vilket ger ledning med 10-7 för EHF i halvtid.

Foto: Kent Lundqvist

Det var en tremålsledning EHF hade fram till det var dryga fem minuter spelat av den andra halvleken. Då kommer en utvisning som kom att jämna ut gruppfinalen. 13-10 blev till 13-13 och match igen. Det är sedan helt jämn fram till 16-17, då kommer att avgörande ryck av Lidköping som tillslut vinner matchen med 20-17.

– Vi orkade inte mentalt här i den sista matchen. Det kändes som att man var nöjd med att ha tagit sig vidare till steg 3 och att den där sista krämen inte fanns i benen. En bra helg trots det och nu kan allt hända, med lite tur i lottningen så kan vi ha chansen att ta ytterligare ett steg. Jag är otroligt nöjd med vad tjejerna gjort denna helg, avslutar EHF-tränare Thomas Maurd.

EHF – HK Lidköping 17-20 (10-7)
Målskyttar EHF: Vendela Tapper 5, Amelie Tapper 4, Alice Askebro 3, Tilda Karlberg 3, Kajsa Pihl, Wilja Lawton.
Matchens lirare: Alice Askebro.

 

Se alla resultat här >>>

 

Lämna ett svar