EHF svarade för en skräll i Jönköping!

Bild: Håkan Hagman

En aning överraskande blev det Enköpings HF:s F16-lag som vann Hallbybollen, trettonhelgens stora handbollscup i Jönköping.

I konkurrens från flera av landets bästa F16-lag gick EHF:s tjejer som tåget genom turneringen och lyckades stå som obesegrade med segerbucklan hissad efter slutsignalen i finalen. En prestation som överraskade många.

– Vi var absolut inte några favoriter på förhand men tjejerna har verkligen övertygat och med den här prestationen är man verkligen värda den här framgången, säger en lycklig Kent Söderlund, EHF-tränare.

Hallbybollen är en av Sveriges allra största handbollscuper och samlade drygt 400 lag varav 31 lag i  F16-klassen. Däribland erkänt duktiga lag från exempelvis Alingsås, Skånela, Lindesberg, Kungsängen, Huddinge och Hallby.

I gruppspelet tog EHF segrar mot Torslanda (13-11), Lindesberg 2 (15-8) och Lidköping (18-9).

I åttondelsfinalen mot Falköping blev det tuffare och här var det nära att resan tog slut. Båda lagens målvakter fick huvudrollen i en målsnål match där man via 4-4 (!) efter full tid fick ta matchen till övertid. Har var Agnes Åkerman bäst i det så viktiga uppkastet och i följande anfall avgjordes matchen på ett snyggt kantavslut från Matilda Jäderblom.

Ännu värre nagelbitare skulle det bli i kvartsfinalen mot Lindesberg 1. Med bara drygt en och en halv minut kvar reducerar Amelie Tapper till 12-13 och med mindre än halvminuten kvar fixar Agnes Åkerman kvitteringen och tar därmed även den här matchen till övertid.

Nu är det Wilja Lawton som vinner uppkastet men lagen missar varsitt anfall innan EHF på nytt kan avgöra med ett snyggt kantavslut – återigen signerat Matilda Jäderblom.

Slutspelets största seger kom, konstigt nog, i semifinalen mot Skånela som normalt är svårspelade för EHF-tjejerna. Men i matchens andra halva rycker EHF ifrån och vinner komfortabelt med fem bollar, 16-11.

– Vi har haft ett härligt driv i tjejerna hela den här helgen och man har visat att med bra sammanhållning kan man flytta berg, det visade man verkligen mot Skånela, berömmer tränare Kent Söderlund.

I finalen ställdes man mot arrangörsklubben Hallby inför välfyllda läktare. Hallby hade i sin semifinal utmanövrerat EHF:s seriekollegor och tillika serieledare Kungsängen. I den här matchen växer EHF:s målvakt Elin Norell ut till rena monstret och blir med hjälp av ett kompakt EHF-försvar matchvinnare. Man besegrar småländskorna med 10-8 och skrällen var därmed ett faktum!

– Att komma hit som underdog och gå obesegrade genom hela turneringen är ju fantastiskt i sig. Men att därtill ha den fantastiska lagmoral som tjejerna visat upp, där man verkligen jobbat för varandra i alla situationer och lyckats avgöra den ena jämna matchen efter den andra, det gör känslan så mycket roligare, säger Kent Söderlund.

– Ser man bara på finalen så är ju frågan om man kan spela ett bättre försvar än vad vi gjorde i den matchen? Vi tränar bra i den gemensamma träningsgruppen ihop med A-laget och det har fått tjejerna att växa under säsongen. För varje match vi spelar känns det som att vi gör allt mer rätt ute på planen, avslutar en mycket nöjd EHF-tränare.

EHF:s fem bästa målskyttar under turneringen blev Amelie Tapper 21, Wilja Lawton 19, Ellen Ågren 13, Agnes Åkerman 10 och Jennifer Hagman 6.

I turneringen deltog även EHF:s pojkar -05 i P13-klassen som slutade trea i gruppspelet. I B-slutspelet tog det dock stopp i åttondelsfinalen sedan man förlorat mot Nyköping med 15-8.

Resultat Hallbybollen 2020:

F16:

Torslanda HK – EHF 11-13

EHF – LIF Lindesberg 2 15-8

HK Lidköping – EHF 9-18

EHF – Falköpings AIK 5-4 (åttondelsfinal A-slutspel)

LIF Lindesberg 1 – EHF 13-14 (kvartsfinal)

Skånela IF 2 – EHF 11-16 (semifinal)

IF Hallby HK 1 – EHF 8-10 (final)

P13:

EHF – Torslanda HK 6-14

IK Cyrus – EHF 9-15

Bromölla AIK – EHF 17-10

EHF – IFK Nyköping 8-15  (åttondelsfinal B-slutspel)

 

Lämna ett svar