Eftersnack!

Då drar vi igång snacket igen då fotbollssäsongen så sakteliga dragit igång och spekulationerna & analyser blommar i takt med att värmen sveper in över trakten samtidigt som det spelas ett viktigt kval i handboll.

Jag vill starta snacket med att berätta en sak. Jag uppskattar verkligen synpunkter och dialoger runt vårt arbete på lokalsport och att det finns olika åsikter om matcher, upplevelser mm… Det är som det skall och jag har den största respekt för att man tycker och upplever olika, man behöver inte tycka samma.

Nu till den stora premiär och kvalspelshelgen som var.

Vi startar med kvalhandbollen.

Handbollen i trakten är på väg ur en svag och trist säsong gällande seniorspelet med tre av fem lag som redan degraderats och där nu damerna i EHF kvalspelar för ett nytt kontrakt i div.1.

Det blev för mig en synnerligen överraskande uddamålstorsk i första mötet i bäst av tre borta mot Norrköping. På förhand så trodde jag på 10 målskillnad till fördel EHF, jag fick fel så det dånade om det.

Att man håller div.2 laget (2:a i sin serie) Norrköping på 20 mål är helt okey och då skall EHF bara vinna! Så blev det ”som sagt” inte, EHF gör ”bara” 19 mål och det är ganska signifikativt för hela säsongen. Målskyttet har varit en bristvara, 436 gjorda på 22 omgångar i grundserien ger ett snitt på 19,8 per match och bara tabelljumbon Härnösand var sämre på 416 gjorda. Här måste det bli bättre i den kommande matchen på söndag och lösningen sitter i att ta betalt på sitt vassa försvarsspel. Springa handboll är ett måste! Har man spelare som tex Therese Lundström som kan springa 8:or runt dem flesta och ändå var först i kontringsspelet och kontringsspecialisten Isa Ekström så borde det finns utrymme för minst 10-12 enkla mål bara där.

You are truly your own hero in running. It is up to you to have the responsibility and self-discipline to get the job done.” – Adam Goucher

Nu till fotbollens premiärhelg och vi kommer att snacka om div.1 – div.5 i första hand (Representationslagen). Denna helg var alla igång utom damtvåan som startar till helgen.

Damer div.1:

ESK ställdes mot Sandvikens IF och matchen gav en del svar som kanske var mindre smickrande. Matchen i sig lämnade en del att önska i spelet, framför allt i spelet med boll. Passningsspelet kändes lite på vinst och förlust och behöver bli avsevärt mycket bättre om det skall bli poäng på kontot. Positivt runt ESK dam är dock att man nu hittat ett samarbete med Fanna BK och att det känns både trovärdigt och bra för damfotbollen i trakten.

Herrtrean:


Här blir det både ris och ros. ESK fick en smakstart på seriespelet och vann en efterlängtad premiär. Det har inte hänt tidigare i moderna tid att ESK vunnit en premiär i herrtrean och det var både bra och viktigt. Med en vingklippt trupp så fick man ställa ett minst sagt oprövat lag på benen och man lyckas spela både moget och bra med hänsyn taget till förutsättningarna. Tre poäng på kontot var och är viktigt i den här serien som spås bli ett getingbo. Nu kan det dessutom bara bli bättre och bättre med tanke på vilka tunga namn som finns på sparkontot.

Håbo FF fick en mardrömsstart på säsongen med en brakförlust i premiären borta mot IK Franke. Visst är Franke ett lag som är bra och säkerligen kommer att vara med och fightas i toppen av serien, men 0-5? Att inte ha insatsen på plats i en premiär kan bara ge en skämsmössa. Det här lägger vi på spelaransvaret och inget annat. Gör om och gör rätt!

Herrfyran:


Lite samma här kan jag tycka. Insatsen var inte på plats för FBK. GoIF Kåre var riktigt starka, men att uppträda som ett pojklag var en smula överraskande. Spelet var trevande och man gav bort matchen med slarvigt agerande både med och utan boll. Jag hade förväntat mig en kamp i 90 minuter med ett hemmalag som inte skulle vika ned sig. Det gjorde dem inte heller för det var konstant svagt agerande i 90 minuter. Upp till bevis säger jag!

Herrfemman:


Kanske just nu den mest spännande serien med framför allt Södra Trögds IK som ett allvarligt hot i toppen. Nu stod laget inte för någon jättematch i premiären mot Enköpings IS, men dem vann trots en medioker prestation och det är en styrka i sig. Det har inför talats en hel del om dem yngre spelarna som skall komma in och få fart på skutan, men det som kanske imponerar mest på mig är Sebastian Pettersson – WOW! Kan han hålla fokus på spelandet och sin nyvunna position som back så blir det här kanske den bästa säsongen ever för honom & laget.

SK Elvan har ett intressant lag i år, men om dem vill vara med på den övre halvan så gäller det att hålla sig skadefria på startelvan. Premiären gav tre poäng på kontot mot Håbo FF 2. Det var en imponerande första halva av matchen som fällde avgörandet, men det gav också ett kvitto på att laget just nu inte har 90 minuter i benen. Spela smartare är ledordet, och ransonera med krafterna är nog det som får gälla i år.

Enköpings IS är och kommer vara laget som får slita för sin existens i serien. Det som dock talar för, är att man ser ut att hittat en defensiv som kommer spöka för dem flesta lag i serien och kan man nu orka det i 90 minuter så kan man överraska. Det räckte dock inte i premiären och man behöver absolut omgående ta tag i snacket på plan, att ta ett rött kort för snack när man har momentum i en match kan aldrig vara okey.

Syrianska FF fick sig en tankeställare direkt och en nyttig sådan. Skärpa och disciplin är högoktanigt bränsle som nykomlingar, det trodde i varje fall jag var en självklarhet. Kanske hade man en lite för stor tuppkam när man klev in i premiären mot Skuttunge och fick betala dyrt för det. Om man nu kan hantera detta rätt så tror jag att det lyfter omgående för laget som har kapacitet för nivån, inget snack!

Simma Lugnt!

Anders Löfgren

2 Responses to Eftersnack!

Lämna ett svar