Eftersnack!

Med blandade känslor reflekterar vi över helgens bravader bland traktens fotbollslag och kastar också in en åsikt gällande Uppländsk damfotboll som just nu gräver sin egen grav.

Jag uppskattar verkligen synpunkter och dialoger runt vårt arbete på lokalsport och att det finns olika åsikter om matcher, upplevelser mm… Det är som det skall och jag har den största respekt för att man tycker och upplever olika, man behöver inte tycka samma.

Vi startar med en bedrövelse!


Det gäller damfotbollen som nått sin absoluta botten, tror & hoppas jag. Slänger in en lite större reflektion om damfotbollen i kombination med traktens. Jag känner mig som en papegoja, men jag vidhåller att Uppländsk damfotboll är riktigt illa ute och om vi ser till Upplands så kallade seniora damfotboll blir jag mörkrädd. Utan att göra någon större djupdykning i alla lag (har dock sett massor) som spelar seniorfotboll så kan jag konstatera att damfotbollen gräver sin egen grav just nu. Det är i majoritet inga seniora lag, det är till största del lag med alldeles för stor andel flickspelare och inget annat. Man står sedan och beklagar sig över alla skador, tjejer som slutar i tidig ålder osv …

Visst det finns alltid undantag, men när det mer är en regel att flickspelare skall flyttas upp i seniorfotbollen när dem fortfarande är just flickspelare är det illa – mycket illa. Att dem sedan är påhejade av vuxna som tycker det är fantastiskt att ”dem” gjorde en bra match trots sin låga ålder får mig att fundera över hur det står till med vuxen & föräldrar ansvaret? Vad skulle hända om man som i andra sporter inför en åldersgräns för seniorfotboll. Tex. 18 år? Jag tror halva Upplands seniorfotboll på damsidan skulle tvingas lägga ner, men skulle det över tid vara bra? Ja, jag är övertygad! Gör om gör rätt!

Damfotbollen i trakten spelade i helgen 5 matcher och det slutade 3-32 (1-7, 2-6, 0-8, 0-3, 0-8)!

Damer div.1:
ESK fick inkassera sin tredje raka förlust i damettan hemma mot Gefle med hela 1-7. Matchbilden kanske inte talade för så stora siffror, men agerandet gjorde det – tyvärr. Det ser inte bra ut defensivt där rollfördelning och den stabilitet man kan kräva är långt ifrån på sin plats. Att man möter ett förväntat topplag är egentligen ingen ursäkt, det skall inte se ut så här med i mina ögon 7 billiga mål. Stundtals blixtrar ESK till i spelet med boll, som i delar av den första halvleken och en 10 minuters sekvens i andra. Det är dock för dålig kvalité i slutfasen för att det skall bli bra på riktigt. Jag är besviken, trodde tjejerna kommit längre än så här? Ja, kanske är det ett stukat självförtroende som spökar eller så är man helt enkelt inte tillräckligt bra just nu?

Damer div.2:
Ambitionen är bra, men fakta är fakta. FBK har valt fel linje vill jag påstå. Man drog ut div.4 laget och behöll div.2 laget, hur man tänkte då vet jag inte men skulle tro att det var en gnutta fåfänga som styrde här. Man skulle gjort tvärtom. Vara ett vinnande lag i div.4 med stor möjlighet att gå upp i div.3 skulle vara mer rätt än att slita en säsong i div.2 som ett bottenlag med stor risk att åka ner i div.3 (vilket mycket talar för). En klar skillnad för utveckling och det mentala skulle jag vilja påstå.  Efter två omgångar är laget på 0 poäng och 2-15 i målskillnad.

Damer div.3:
Det blev en premiär som laget snabbt vill glömma, kan jag tro. Det var en allt för stor respektmössa på från start och det skulle komma att göra nederlaget allt för stort. Danmark var dessutom jäkligt bra och borde vara kandidater till seriesegern. Helt klart är att det finns en ambition att spela fotboll, men ibland får man lägga det snygga och roliga åt sidan när det handlar om att tävla om poäng. Helt klart är att Emma Widström och Victoria Kjöraas får snabba på sin återkomst i laget, deras rutin och kunskap behövs.

Herrtrean:


Grymt överraskad av både ESK och HFF som hittat vägar att vinna matcher trots att man är en smula vingklippta av skador och annat som spökar i trupperna. Det bäddar för en mycket – mycket spännande nationaldag då lagen drabbar samman på Björkvallen i Bålsta! Förköp kanske är på sin plats?

ESK följde upp sin seger hemma mot Heby med att ta poäng i en av säsongens svåraste bortamatcher. Vallentuna borta har historiskt varit ett spöke för laget. Nu spelade man en bra bortamatch där laget klev fram, tog kampen och snöt till sig en poäng, som mycket väl kunde varit tre. Obesegrade efter tre omgångar talar för en mycket intressant och spännande säsong, hur kommer det att se ut när alla spelarna är tillgängliga?

Håbo FF fortsätter att göra mycket mål och vinner matcher. Även här har man ett rejält sparkonto med en del tongivande spelare som Danilo Al-Saed och Erik Jansson på frånvarolistan. Jag är såklart både glad och imponerad över hur man tar sig samman efter den inledning man fick på säsongen. Det som också står klart är att man hittat en aspirant till skytteligasegern i Roni Tanrikulu, ser inte ut mycket för världen i spelet, men vet vart målet är och levererar! 6 mål så här långt på tre omgångar inger respekt.

Herrfyran:


FBK har fortsatt mer att ge och i den senaste matchen hemma mot Gåvan gav man sig inte chansen att vinna, kan jag tycka. Det var en trevande inledning som skapade en onödig uppförsbacke i denna match. Man får och bör i laget lyfta på hatten för att man har en så begåvad och påläst tränare i Göran Westerberg, som faktiskt är den som ser till att 1 poäng säkrades med ett smart navigerande genom matchen efter 0-2 underläget. Att Rami Abbas skall ha en position där han kommer med mer i spelet är nu cementerat.

Herrfemman:


Redan nu kan vi konstatera att denna serie kommer att bli ett getingbo där små – mycket små marginaler kommer att fälla ett stort avgörande när röken lagt sig i höst gällande platserna i toppen. Södra Trögds IK som jag trodde på och fortsatt tror på i toppen har dock inte växlat upp ännu och är ändå obesegrade efter tre omgångar. Två raka kryss var nog inte budgeterat och kanske kan det få förödande konsekvenser i slutändan? Dags att ta trepoängare om man vill vara med i toppen!

SK Elvan som kommer vara en allvarlig utmanare för alla lag i serien åkte på en torsk som var befogad i tredje omgången mot ett för dagen bra IFK Uppsala 2. Alltid svårt med andralag i början av en säsong då klubbarna nästan alltid är fulla trupper och kommer med bra lag. Det kommer garanterat inte se ut så i höst, då kommer lag som IFK få det jobbigare i takt med att A-laget drar på sig skador och annat … Ganska väntad start på säsongen för laget.

Enköpings IS trodde jag skulle komma stärkta ur en ganska hygglig start på säsongen där defensiven sett ganska bra ut, men i senaste omgången mot Syrianska föll man tillbaka och det havererade betänkligt. Uppryckning krävs på alla plan om det här inte skall bli en lååååång och jobbig säsong.

Syrianska FF fortsätter att som nykomling vinna matcher och har nu tagit sig upp på en andra plats i getingboet. Att man vann derbyt mot EIS får nog ändå anses som väntat, men det blev överraskande stora siffror. Kan laget fortsätta hålla huvudet kallt så blir man kvar i toppen, men man har nog sig själva lite emot.

Simma Lugnt!

Anders Löfgren

One Response to Eftersnack!

Lämna ett svar