Den Allsvenska slutspurten är här

En annorlunda svensk fotbollssäsong börjar gå mot sitt slut och det är endast ett par omgångar kvar att spela.

Titelstriden ser så gott som avgjord ut, men det finns fortfarande en hel del kvar att spela om i andra delar av tabellen, och så även för de individuella spelarna som jagar segrar i mål- respektive assistligan. Flertalet lag har vittring på en biljett till nästa säsongs Europaäventyr och i botten av tabellen börjar kampen tätna rejält.

De spelar om en plats i Europa

Malmö FF har sprungit iväg med ett antal poäng framför sina främsta konkurrenter och ser ut att spela hem ligatiteln utan några större problem. Bakom Malmö så är kampen desto hårdare om de två sista platserna som ger möjlighet till spel i Europa nästa säsong. I skrivande stund så är det fem lag som har en rimlig chans till Europaspel. Har du på känn vilka lag som kommer att dra de längsta stråna så kan du utnyttja en bet365 bonus och betta på din favorit – i så fall är det två av av Djurgården, IFK Norrköping, Häcken, Elfsborg eller Hammarby som är de troligaste att knipa andra- och tredjeplatsen.

Med fem omgångar kvar skiljer det endast tre poäng mellan Djurgården på andra plats och Hammarby på sjätteplatsen. Tre poäng bakom Hammarby jagar dessutom Sirius, som inte heller ska räknas bort helt ur ekvationen.

Lagen som kämpar för att hålla sig kvar

I botten av tabellen såg det länge ut som om Falkenberg och Kalmar hade förlikat sig med spel i Superettan under nästa säsong, men nu inför de avslutande omgångarna så har båda lagen lyckats få definitivt häng på kvalplatsen (som för närvarande innehas av Helsingborg, två poäng före) och till och med visst häng på säker mark.

IFK Göteborg har en rejält kämpig säsong och har endast två poäng ner till Helsingborg på kvalplatsen och fyra poäng ner till Falkenberg och Kalmar på nedflyttningsplats. Göteborgsklubbens oförmåga att vinna matcher har gjort att man till och med gått ut med att man gör vissa förberedelser inför en eventuell nedflyttning till Superettan.

Vilka vinner skytte- och assistligan?

I jakten på de individuella priserna i skytteligan och assistligan så lever kampen också i allra högsta grad. IFK Norrköpings Christoffer Nyman är med sina 13 mål den som har gjort flest mål inför de avslutande omgångarna. Bakom sig har Nyman fyra spelare – Jesper Karlsson, Isaac Kiese Thelin (Malmö), Nahir Besara (Örebro) och Stefano Vecchia (Sirius) – som har gjort 11 mål vardera. Karlsson lämnade Elfsborg för AZ Alkmaar i slutet av september och kommer inte ha någon chans på att vinna skytteligan, men de övriga tre har garanterat inte gett upp hoppet om att ta sig förbi Nyman. Hammarbys Aron Johansson och Djurgårdens Fredrik Ulvestad ligger precis utanför den ledande kvintetten med 10 mål vardera.

Även i assistligan är kampen hård. Där delar trion Alexander Kacaniklic (Hammarby), Sead Haksabanovic (IFK Norrköping) och Gustav Ludwigson (Hammarby) på ledningen med nio assist vardera. Bakom topptrion hittar vi fyra spelare som nått upp till sju assist: Sebastian Larsson (AIK), Isak Bergmann Johannesson (IFK Norrköping), Johan Larsson (Elfsborg) och Axel Björnström (Sirius).

Även om det inte ser ut att bli så mycket drama i kampen om den Allsvenska segern så finns det alltså en hel del spänning kvar inför sluttampen av säsongen – både för klubbarna och de individuella spelarna.

Lämna ett svar