Dags för en ny svensk tennisvåg

Sverige har en historia med flera stora tennistalanger. Björn Borg är inte den enda och namn som Mats Wilander och Robin Söderling har en klar plats i den svenska tennisens hall of fame.

Sedan Söderlings tid i slutet av 00-talet har det däremot inte kommit fram några nya spelare som har tagit sig till samma nivåer. Men det kan vara på gång.

På dam- och herrsidan

I årets Franska Öppna i början av sommaren tog sig hela tre svenskar vidare från kvalspelet. Det var första gången på 13 år som det hände. Mikael Ymer vann sin kvalfinal och tog sig ända till den andra omgången, där det tog stopp mot tysken Alexander Zverev. Mikael ”Micke” Ymer är nu rankad 105 på ATP-rankingen. De andra svenskarna som tog sig vidare var Johanna Larsson och Rebecca Peterson. Båda åkte också ut i den andra omgången men Larsson tog sig till semifinal i dubbel.

 

(Källa: Unsplash)

Värre gick det under Wimbledon och Rebecca Peterson var den enda att representera Sverige i singel. Hon är den bäst rankade svenska spelaren och ligger i skrivande stund 71:a på WTA-rankingen. Hon är direktkvalificerad till US Open, som börjar den 26 augusti och avgörs den 8 september. Där kommer hon att möta tufft motstånd och enligt bet365 tennis odds är Serena Williams storfavorit, följt av Naomi Osaka. De två möttes i finalen förra året och Osaka vann efter en kontroversiell match med två raka set. Oddsen för deras respektive vinster är 5.00 och 8.00.

Lokala profiler
Det finns goda förutsättningar för tennisen i Uppland. Enköping tennisklubb fortsätter att frodas och i september firar klubben 100 års jubileum. Klubben är däremot inte endast en tennisklubb utan har utökat sin verksamhet till att även inkludera padeltennis.

(Källa: Unsplash)
Trots flera spelare i alla åldrar var det länge sedan en spelare från Enköping skapade större rubriker för sina framgångar. Enköpingspelaren som har haft största framgångar var Stefan Eriksson, som var aktiv som spelare i slutet av 80-talet. Som bäst rankades han som 72:a på ATP-rankingen, även om målet var att han skulle bli bland de topp 30 bästa i världen. Idag arbetar han som tennistränare i Tyskland.

Ser vi däremot till Uppland i sin helhet finns det flera duktiga damspelare. Störst framgångar har Fanny Östlund haft, som spelar för Uppsala Tennisklubb (UTK). Efter en lång tids skada är hon på väg tillbaka och jagar formen , som har varit bra i sommar. Under den första delen av Rosendals Bygg Sommartour, som arrangeras av just UTK, var hon klar storfavorit i singel och vann mot Julita Saner med två set. Östlund tog sig sedan till final i Audi Danderyd Open, men förlorade mot Alexandra Viktorovitch. Tillsammans med Caijsa Hennemann fick hon sedan ett Wild Card till damernas Swedish Open i dubbel. Tyvärr åkte de ut i första omgången mot Xenia Knoll och Mona Barthel.

Tennis är långt ifrån den populäraste sporten i Sverige och men det finns ett tillräckligt stort intresse för att vi ska vara med och konkurrera med bästa. Och ju bättre det går, desto fler börjar intressera sig för spelet.

Lämna ett svar