Bra genomkörare för ESK Hockey!

Säsongens första hemmamål gjordes av hemvändaren Wilmer Lindblad. Foto: Håkan Hagman

ESK Hockey sin första match för säsongen på hemmais mot seriekollegan Väsby IK.

Det blev en ganska väntad matchbild när ESK tog emot Väsby hemma i Bahcohallen. VIK kom ut starkt med ett virvlande spel under de första 7-8 minuterna som satte ESK defensiven på prov, men sedan tog ESK över mer och mer.

– Det var ganska väntat och det tar en stund för oss att hitta vår struktur i spelet, menar ESK-tränaren Robert Kimby.

Redan i första minuten så sattes ESK på prov. Pucktapp i mittzon och VIK ställer om i en farlig kontringar där Ludvig Adamsson Wiita får en dubbelchans, men inlånade Isak Johansson (Almtuna IS) gör en strålande parad.

Tobias Smids. Foto; Håkan Hagman

Kort därefter så åker ESK på sin första utvisning och då har gästernas Nick Hedemyr en puck i insidan av stolpen och på returen med öppet mål missar Pontus Karlsson. Ganska omgående får VIK chansen igen att spela fem mot fyra, men ESK med endast fem backar för kvällen står upp bra och fredar sitt mål.

ESK jobbar hårt och får tillslut spelet att stämma bättre och då kommer också utdelningen. Med 12,09 spelat så hittar Tobias Smids fram med ett bra pass till backen och hemvändaren Wilmer Lindblad som läcker gör två bevakare och sprätter upp pucken i taket till 1-0 bakom en chanslös Linus Ryttar i VIK kassen.

En glad målskytt – Wilmer Lindblad. Foto: Håkan Hagman

Nu tar ESK över matchen och visar prov på bra spel och med dryga fyra minuter kvar av perioden så får vi se backen Robin Nilsson lura en välbesökt Bahcohall när han sätter en genomskärare som friställer Ludwig Ahlin, men avslutet är lamt och Ryttar räddar enkelt.

Innan perioden är slut så har ESK ytterligare två kvalificerade målchanser genom Mathias Bärgård och Lindblad, men Ryttar räddar VIK från flera baklänges mål.

– Bortsett från inledningen så är det en bra period av oss där vi inte ger VIK mycket att jobba med och vi växer in i spelet med puck och skapar en del bra lägen och situationer, konstaterar Kimby.

Den andra perioden är hemmalagets bäste för kvällen. ESK gör också omgående 2-0. Efter bra förarbete av Lindblad och Niklas Rigelius så rakar Mattias Johansson in pucken bakom Ryttar.

Foto: Håkan Hagman

ESK fortsätter sedan att rycka på för mer, men det är gästerna som en smula turligt reducerar till 1-2 genom Vladimir Lukacik som med ett backskott träffar en ESK back och ställer burväktare Johansson.

Det var ett mål som ESK skakar av sig snabbt och svarar med att göra 3-1. Det är backen Marcus Johansson som tar ett bra skott från blå med bra trafik framför en chanslös Ryttar. Johansson får sedan tyvärr lämna matchen med ett svullet knä, täckte skott. Nu fick ESK spela med bara fyra backar resterande av matchen.

Marcus Johnsson målskytt. Foto: Håkan Hagman

Resultatet står sig in i periodvilan trots ett par vassa chanser åt båda hållen där både Johansson & Ryttar får prestera för att freda sina burar.

– En klart bättre period där vi hittar en bra nivå i spelet och framför allt värderingarna i spelet med puck, berömmer Kimby.

Den tredje perioden blir mer ”rock and roll”. VIK kommer ut och kör vad som går och spelar en chanshockey för att få kontakt och det gör att matchbilden blir böljande, men utan direkta målchanser för gästerna. Det är i stället ESK som skapar och redan efter 15 sekunder hittar Jesper Sojé fram med en puck till Daniel Andersson som styr bra, men gästernas bäste spelare för kvällen – Ryttar räddar – igen.

Erik Berkerud. Foto: Håkan Hagman

Det VIK skapar kommer efter slarv av ESK som kan förklaras med att hemmalaget mattas av förklarliga själ.

– Ja, det är påtagligt att belastningen på få backar gör sig påmind i sista perioden, medger Kimby.

Både Johannes Nilsson och Pontus Karlsson har frilägen, men unge Johansson i ESK buren gör två klassräddningar. Istället så punkterar ESK matchen i spel fem mot fyra där Jesper Bärgård ur liten vinkel lyckas pilla in 4-1 bakom Ryttar.

Jepser Bärgård lirkar in 4-1. Foto: Håkan Hagman

VIK tröst målar i slutet genom Oliver Horrsell, ytterligare ett turligt skott som tar på en ESK back bredvid målet och in bakom en överraskad Johansson.

– En bra känsla att vi håller för en sådan här fysisk utmaning med kort om backar. Även om mycket är bra redan nu så har vi fortsatt mycket att jobba med innan seriestart, konstaterar ESK-tränaren Johan Jonson.

– Det var ingen överraskning att VIK skulle komma ut hårt här i tredje för att få kontakt och killarna står upp och löser det på ett bra sätt. Rakt igenom en bra genomförd match och vi får de svar vi vill ha, summerar ESK-tränaren Robert Kimby.

ESK Hockey – Väsby IK 4-2 (1-0,2-1,1-1)

Skott: 30-28 (9-9,11-7,10-12)

Period 1: 1-0 (12:09) Wilmer Lindblad.
Period 2: 2-0 (21:03) Mattias Johansson, 2-1 (27:28) Vladimir Lukacik, 3-1 (29:17) Marcus Johansson.
Period 3: 4-1 (51:22) Jesper Bärgård, 4-2 (58:17) Oliver Horrsell.

Utvisningsminuter: 12-10 (6-0,6-6,0-4)

Spelarbetyg ESK:


Robin Nilsson


Wilmer Lindblad/Isak Johansson


Fredrik Lundin/Mattias Johansson.

Kommande träningsmatcher för ESK:
26/8 16:00 Gripen hemma
29/8 19:00 Arboga borta
2/9   19:00 Gripen borta
5/9   19:00 Arboga hemma
7/9   19:00 Lindlöven borta

Lämna ett svar