Årets sportryttare kan komma från Enköping?

Elsa Teverud. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Efter en mycket bra och lyckad säsong 2018 är Enköpingstjejen Elsa Teverud nominerad till ”Årets Sportryttare” av Svenska Islandshästförbundet.

– Att vara nominerad till årets sportryttare är jätteroligt och väldigt hedersamt! Svenska islandshästförbundets tävlingssektion har utsett fem stycken som är nominerade till årets ryttare young rider där jag är en bland de fem, berättar Elsa.

Vad för kriterier tittar dem på och vad är detta värt för dig?

– Tävlingssektionen har både kollat på de svenska tävlingarna där den viktigaste var SM, men också hur vi har presterat internationellt. Det är väldigt roligt att få fortsätta vara bland eliten inom Islandshästar och att få en sådan fin utmärkelse som denna är ett mycket fint kvitto på att all träning i gymmet för mig och i stallet för hästarna, samt all annan tid lönar sig!

Vilka är dina hästar som du tävlar med?

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

– Jag tävlar ihop med mina två hästar Bida och Kopar. Bida är ett 14-årigt sto och Kopar är en 12-årig vallack som jag nu har tävlat ihop med några säsonger. Båda hästarna har under en längre period presterat riktigt bra på tävlingsbanorna och tagit hem många fina medaljer.

För oss som är oinvigda i sporten, kan du berätta mer om din framgångsrika säsong?

– Min säsong detta år har varit så som jag hade tänkt, riktigt bra! Jag är väldigt nöjd över hästarna och vår prestation detta år! Den började redan i februari när vi åkte till Danmark och tog hem ett individuellt och ett lag-guld på World Tölt. Därefter har det varit många bra nationella tävlingar runt om i Sverige där båda mina hästar har presterat på topp.

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

I mitten på Juli var det SM på Dalatravet i Borlänge där vi tog hem ett guld, tre silver och två brons, samt blev uttagen till svenska landslaget för att representera Sverige på Nordiska Mästerskapen med båda hästarna. I år var Sverige värdnation för NM och det gick av stapeln i Kristianstad i början på augusti. Den 12:e augusti kunde vi titulera oss som nordiska mästare i grenen speedpass. Det innebär att hästen ska i gångarten pass springa så fort som möjligt i 100 meter och jag och mitt sto var allra snabbast!

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Vart är du nu i ditt tävlande och tränande?

– Just nu har mina hästar vilat ifrån träning och mig i snart 3 månader och det är nu dags att sätta igång dem för en tuff vinterträning inför nästa säsong. Det är mycket styrke- och konditionsträning som ligger på schemat eftersom att när tävlingssäsongen väl drar igång kan vi endast finslipa på detaljer inför tävlingar. I vår sport har vi NM och VM vartannat år och förra året var vi i Nederländerna på VM och fick med oss två stycken VM-brons hem, berättar Elsa som fortsätter med nästa säsong:

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

– Nästa säsong är det mitt sista år som young rider och det är även VM i Berlin. Jag har bestämt mig för att elitsatsa även nästa år och har som mål att göra en bra säsong överlag med ett topp-SM som sedan avslutas i Berlin. Några längre framtidsplaner är såklart viktigt, men också väldigt svårt att sätta eftersom det är levande varelser jag tränar och tävlar ihop med. Den största skräcken är att någon ska bli skadad eller sjuk. I och med att hästarna inte kan prata så är det så viktigt att jag har många kunniga människor runt mig som är specialiserade inom olika områden såsom veterinär, equiterapeut, utfodringsrådgivare, hovslagare och så mycket mer. Det allra största målet är att jag och hästarna ska hålla oss friska och skadefria och med fokus på nästa tävlingssäsong, avslutar Elsa.

Fakta: Elsa Teverud
Ålder 20
Bor: Grillby
Tränar sina hästar straxt utanför Grillby. Tängby – Härjarö.
Klubb: Eidfaxi (Eskilstuna).

Lämna ett svar