Är poker en sport?

När man tänker på sport kommer det ofta upp bilder av svettiga atleter som tar ut sig fysiskt.

Att framgången endast kan komma efter många tuffa träningspass där muskler och fysisk uthållighet ska tränas upp. Nu för tiden finns det dock en ny typ av sport som inte kräver fysisk styrka utan du måste istället vara mentalt alert.

E-sport är en sport som ökar enormt både vad gäller utövare och åskådare. Den innefattar både taktik och actionspel för lag eller individuella spelare. Men hur är det med poker egentligen? Det klassiska spelet som vi känner igen från gamla västern-filmer men som numera spelas av professionella spelare över hela världen. I den här artikeln ska vi gå in lite djupare på huruvida poker kan klassas som en sport eller inte.

Captions: Idag väljer många att spela poker online istället för live.

Renässans

Pokern genomgick en riktig renässans under åren runt millennieskiftet när internet började att ta sig in i våra hem. Plötsligt gick det att spela poker hemma från vardagsrummet. Poker som visserligen varit ett populärt sällskapsspel blev nu stort på ett helt nytt sätt. Nu gick det att spela pokersorter som Texas holdem och Omaha hi-lo som förut endast kunde spelas på casinon i utlandet.

Tidigare var det också få förunnat att kunna bli pokerproffs och leva av att spela poker. När poker online blev stort kunde alla ha en chans att slå sig fram som proffs. Speciellt ökade antalet pokerspelare under de första åren av 2000-talet. Det blev då möjligt att kvala in till de stora pokerturneringarna genom att spela online. Där det tidigare krävdes flera tusen dollar i insats kunde man nu nå via onlinespel med en insats på några hundra kronor. Sen dess har pokern etablerat sig som en form av sport, där det går att bli proffs. Det spelas turneringar och mästerskap precis som i fysiska sporter.

Poker har genom åren allt mer blivit som en organiserad sport. Den som själv vill börja sela poker kan börja med att läsa på lite först. Det finns en hel uppsjö av olika guider online. Ett exempel är 888poker som har en guide för nybörjare i poker med turneringsstrategitips för att ta sig igenom de olika stadierna av en pokerturnering.

Viktigt med träning

Många kanske anser att något man utövar sittandes inte kan vara en sport. Faktum är dock att det finns en rad olika argument till varför poker är en sport. Först och främst så krävs det viss talang för att bli riktigt duktig. Precis som inom all idrott. Visst krävs det att man tränar och övar mycket men det behövs ändå en viss fallenhet för det man ska ägna sig åt från början.

Det är ingen slump att det är samma personer inom poker som vinner om och om igen. Det är helt enkelt de som har störst skicklighet. Ett annat argument är att det krävs mental styrka så väl som uthållighet för att klara av att spela långa matcher. Tvärt emot vad många tror så krävs det även viss fysik för att kunna hålla ut under många timmar vid pokerborden.

Under en turnering kan spelandet pågå under många timmar och ofta långt in på natten. Att fysisk styrka hjälper är någonting som det svenska pokerproffset Martin Jacobsson har tagit fasta på. Jacobson har bland annat en vinst i Poker-VM på sin meritlista och spenderar mycket tid ute på turné. För honom är det viktigt att få tid att hinna gå på gymmet när han är ute på turné. Han brukar alltid försöka ta ett gympass under pauserna från spelbordet.

Andra faktorer som spelar in när det gäller att klassa poker som en sport är att det krävs att spelare kan fatta strategiska och långsiktiga beslut och sen hålla sig till dem. En pokerspelare får aldrig låta sig styras av sina känslor eller vara impulsiv. En stor anledning till att poker bör anses vara en sport är att den ofta spelas som ren underhållning. Även om de som deltar i de stora live-turneringarna naturligtvis är där för att vinna så är också turnéns syfte att sändas som underhållning. Stora pokerevents direktsänds på stora sportkanaler som ESPN och online med miljontals tittare världen över.

E-sport

Det här är en sport som är riktigt på uppgång. Hela tiden ansluter allt fler utövare och skarorna av fans växer stadigt. Det har länge diskuterats huruvida e-sport egentligen är en riktig sport. Många kritiker tycker att det inte är på riktigt om deltagarna inte har svettats tillräckligt mycket. Lika många tycker att e-sport är som vilken sport som helst.

Här i Sverige har e-sporten ökat mycket i popularitet de senaste åren. Mycket tack vare stora namn som Ninjas in Pyjamas. Ett av världens bästa lag inom Counter Strike som är en av de största grenarna inom e-sport. Många tänker sig kanske att det är en och annan spelnörd som sitter i sin ensamhet och spelar dessa spel men sanningen är att e-sport numera spelas i utsålda arenor inför en miljonpublik.

Precis som inom poker så är det mental och fysisk uthållighet som gäller. Att ha förmågan att kunna lägga upp en taktik och strategi för att sen hålla sig till den. Precis som med alla annan sport är det också så att övning ger färdighet. Det gäller att öva och öva i många timmar.

Captions: Final i Counter Strike under Madrid Games Week

Lätt att börja

Precis som poker online som gjorde det möjligt för många fler att spela så är e-sport över lag en väldigt tillgänglig sport. Det krävs ingen omfattande utrustning för att börja, idag har de flesta ändå en dator hemma. Det enda som krävs är att köpa ett spel till datorn och sätta igång.

Många fysiska sporter kräver stort engagemang och mycket utrustning som hela tiden måste uppdateras, årliga medlemsavgifter, möjlighet att ta sig till träningen och så vidare. Därför går det att ana att e-sporten kommer att dra till sig allt fler användare i framtiden.

E-sport kan även passa den som kanske inte känner sig hemma i den sociala miljö som ofta omger idrotten. Pokerspelare och e-sportare kan i lugn och ro själva träna och utveckla sina färdigheter utan att behöva blanda in andra. I ett samhälle där vi lever en allt större del av våra liv online kommer de sporter som utövas online också att få högre status.

Lämna ett svar