Är Mourinhos dagar i Tottenham Hotspur räknade?

Det finns få tränare i fotbollshistorien som är lika omtalade som José Mourinho. Portugisen har vunnit det mesta som går att vinna inom fotbollen och har varit lika färgstark vid sidan av planen som utanför fotbollsarenorna.

De senaste åren har legendarens tränarkarriär dock fått sig en och annan törn, i och med uteblivna resultat. I hans nuvarande klubben, Tottenham Hotspur, befinner han sig till och med i en av sin karriärs djupaste svackor.

Än så länge har Mourinho kvar sin anställning som mannen som ska leda Spurs till framgångar – men baserat på den senaste tidens resultat lär han hänga på en väldigt skör tråd.

Sämre facit än perioden som fick Pochettino sparkad

Inför säsongen var Tottenham Hotspur en given toppkandidat i Premier League, men i skrivande stund harvar laget i mitten av tabellen, långt ifrån toppen. Den som gillar att besöka bettingsidor, eller nyligen har använt en ComeOn bonus för att satsa på en Premier League-vinnare, har sannolikt noterat att Spurs inte alls är en lika given toppkandidat längre.

Baserat på oddsen är klubben från norra London numera en outsider till en topp fyra-placering, och det ser mer och mer ut som om en plats till nästa säsongs Europa League är den rimligaste målsättningen för laget.

Spurs många undermåliga prestationer under säsongen och usla form (en vinst på de sex senaste matcherna) har gjort att det börjar kännas mer som en fråga om när Mourinho kommer att få sparken, snarare än om han kommer att få det.

Tittar man närmare på Tottenhams resultat sen Mourinho tog över laget, så är spekulationerna inte helt orimliga.

Jämför man exempelvis Mourinhos 50 första ligamatcher som tränare för Spurs, med Mauricio Pochettinos sista 50 ligamatcher som tränare för laget, så smickrar statistiken snarare den sistnämnde. Under Pochettinos sista 50 matcher i Premier League mäktade Spurs med att ta 85 poäng, medan man under Mourinhos första 50 endast har knåpat ihop 81 poäng. Mourinho har alltså ett sämre facit än det som fick den föregående tränaren sparkad från klubben.

Ytterligare en aspekt som talar emot Mourinho är att hans mediokra facit i Tottenham är en fortsättning på en pågående trend. Sedan Mourinho lämnade Real Madrid 2013 har hans inledande matcher i hans efterföljande klubbar (Chelsea, Manchester United och nu Tottenham) blivit resultatmässigt sämre och sämre – och aldrig tidigare har hans siffror varit så dåliga som de är nu.

Inte nog med att Tottenham har underpresterat resultatmässigt under Mourinho, det ryktas även om visst missnöje med tränaren bland spelarna och fansen kritiserar hans fotboll för att vara tråkig och omodern.

Det finns med andra ord en hel del som pekar på att Mourinho faktiskt är på väg att få sparken från Tottenham Hotspur, men han har trots allt några få livlinor kvar.

Cuperna kan bli stjärntränarens räddning

José Mourinho plockades in i Tottenham för att ta klubben till nya höjder och slutligen börja vinna titlar igen, och trots besvikelserna i ligan så finns chansen på titlar fortfarande. Spurs har exempelvis tagit sig till finalen i ligacupen, där man ställs mot Manchester City den 25 april, och laget har tagit sig till 1/8-delsfinal i Europa League.

Skulle Mourinho lyckas ta Tottenham till en efterlängtad titel (den senaste kom 2008) så är det troligt att han köper sig mer tid till att styra upp skutan även i ligaspelet.

Spurs anställde Mourinho, tränaren som en gång dubbade sig själv till “The Special One”, med drömmen om att vinna titlar. Än så länge har klubben bjudits på besvikelser och mediokert spel, men med finalen i ligacupen och fortsatt Europa League-spel är drömmen fortfarande intakt.

Skulle Mourinho faktiskt lyckas vända den negativa trenden i Tottenham och vinna en titel så kanske han trots allt förtjänar att fortsätta kallas “The Special One” ett tag till.

Lämna ett svar