Angenäma problem för Janne Andersson när han ska ta ut EM-truppen

Fotbolls-EM 2020, som numera går av stapeln 2021, närmar sig ännu en gång med stormsteg.

För ungefär ett år sedan satt många av oss och hade precis börjat uppladdningen inför det som skulle bli förra sommarens Europamästerskap. Ödet ville som bekant annat och turneringen flyttades fram ett år.

Förhoppningsvis kommer saker och ting gå enligt plan denna gången, och förberedelserna är redan i full gång. Närmast kan vi vänta oss de deltagande landslagens trupputtagningar.

För svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson väntar ett och annat tufft beslut i uttagningen av den svenska truppen – inte minst när det kommer till anfallspositionerna.

Anfallsspelare i överflöd

Fotbolls-EM närmar sig som sagt med stormsteg, vilket bland annat syns på hur mycket bettingsidorna börjar fyllas ut med odds på både det ena och det andra som kan tänkas att ske under mästerskapet. Den som ännu inte utnyttjat sin LuckySports Bonus 2021 kan därför passa på att använda den till något spel på just fotbolls-EM.

Beslutet om att EM skulle skjutas upp till sommaren 2021 kom ungefär under den period förra året då landslagen precis hade börjat presentera sina trupper. Det innebär att förbundskaptenerna nu har fått ett extra år på sig att bestämma vilka som ska representera respektive nation i mästerskapet.

För Sveriges Janne Andersson har den förlängda betänketiden sannolikt inte gjort uttagningsprocessen enklare, snarare tvärtom. Och det är i första hand besluten kring anfallspositionerna som kommer att bli en utmaning.

Under året som har gått har flertalet av Sveriges offensiva krafter visat framfötterna, vilket har skapat ett angenämt problem för den svenska förbundskaptenen. Till sitt förfogande har Janne Andersson bland annat följande spelare: Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Robin Quaison, Ken Sema, Viktor Claesson, Marcus Berg, Jordan Larsson, Jesper Karlsson, Sebastian Andersson och John Guidetti, med ytterligare ett par stycken som knackar på dörren.

Några av dessa spelare är mer givna än andra, men att spelare som Sebastian Andersson och John Guidetti – som förra året såg ut att ha rimliga chanser att bli uttagna – lär få det svårt att knipa platser i år, vittnar om hur den redan hårda konkurrensen har blivit ännu hårdare.

Dessutom har Janne Andersson ytterligare en spelare att överväga i sin trupputtagning – och det är inte vem som helst, utan självaste Zlatan Ibrahimovic.

Zlatans vara eller icke vara

Få svenska fotbollsentusiaster skulle våga påstå något annat än att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare. Trots det har Zlatans relation till det svenska landslaget varit minst sagt frostig de senaste åren.

Efter EM 2016 valde Zlatan att pensionera sig från landslagsfotboll och sedan dess har det uppstått flertalet kontroverser som har skapat en växande klyfta mellan spelaren och landslaget. Zlatan har bland annat gått hårt åt förbundskapten Janne Andersson och i långa perioder har en eventuell återkomst till landslaget för Zlatan känts helt och hållet orimlig.

Inför sommarens EM-turnering ser läget plötsligt annorlunda ut. Janne Andersson och Zlatan har varit öppna med att en dialog pågar mellan dem båda, och Zlatan har uttryck att han saknar att spela med landslaget.

Hittills har Janne Andersson uttryck sig väldigt försiktigt gällande Zlatans framtid i landslaget, men han har nu meddelat att vi kommer att få veta mer den 16 mars. Det är datumet då truppen presenteras inför kommande VM-kvalmatcher, vilket bör vara en tydlig indikation på vilka spelare som också har goda chanser att få en plats i EM.

Fotbolls-EM inleds den 11 juni och premiärmatchen spelas mellan Turkiet och Italien. Sverige går in i turneringen den 14 juni när man ställs mot Spanien. I Sveriges grupp E återfinns även Slovakien och Polen. Finalen spelas på Wembley Stadium i London den 11 juli.

Lämna ett svar